Scoutaboe: Dries Laleman, Jeroen Verscheure, Tim Deweerdt, Tim Dickel, Dieter Blomme, Bart Verhulst, Vincent Decomble, Dries Raçon, Jasper Wouters, Bjorn Rosselle, Bert Reynaert, Wouter Mattelin, Kurt Decoene, Tom Cortvriendt, Dries Sabbe en Daan Wouters (coach)

7’ Tim Dickel
23’ Dries Raçon
33’ Tom Cortvriendt
52’ Dries Raçon

Met een stevige delegatie zakt Scoutaboe af naar de Daverloose sportvelden in Assebroek voor het zesde treffen met Podium in de groen-witte clubgeschiedenis. Eerdere confrontaties tussen de twee ploegen resulteerden drie maal in een overwinning voor de Bruggelingen (8-2, 12-0 en 4-2) maar ook twee maal in een gelijkspel (1-1 en 3-3).

Trainer Daan beseft dan ook dat dit een van de wedstrijden is waar iets te rapen valt en loopt er enigszins nerveus bij voor zijn eerste match als coach bij Scoutaboe (wegens de afwezigheid van Does). De wil om te winnen is er zoals altijd bij Groen-Wit, maar zal zijn tactisch plannetje werken?

Al na twee minuten neemt Scoutaboe het initiatief in handen. Halloween-man Bert geeft een pas aan Sosijs die een schot aflevert. Na 6 minuten is het Bull die op doel mag besluiten. Scoutaboe dicteert de wet en dringt Podium terug. Na 7 minuten veert iedereen recht op de bank bij Scoutaboe. Tim Dickel scoort de eerste wereldgoal van deze match. Van net buiten het strafschopgebied stuurt hij de bal over de verdediging van Podium in de verste bovenhoek van het Brugse doel. 0-1 voor Scoutaboe, en wat een goal van Boes!

Na 9 minuten noteren we een schotje van Bert, daarna probeert Podium het initiatief te herwinnen. Elfde minuut: Dreet redt een schot met de voet. Twaalfde minuut: een Bruggeling besluit over het doel van Scoutaboe. In de dertiende en vijftiende minuut pakt Dreet een kopbal. Dan is het weer aan Scoutaboe met schoten van Bjorn Rosselle (ex-speler van Podium en dus nog scherper dan anders spelend) en Dries Raçon. In de 23ste minuut mag Dries nog eens uithalen, zijn schot gaat heerlijk over de keeper in de verste hoek. Een tweede prachtgoal en een onverhoopte maar verdiende 0-2 voor Scoutaboe.

Podium komt nu en dan wel dreigen maar de verdediging met Tim Deweerdt als organisator staat er en het middenveld snijdt gedreven de toevoer af. Meer dan enkele ongevaarlijke schoten leveren de inspanningen van Podium voorlopig niet meer op. Aan de overkant is het Sosijs die nog eens op de keeper besluit. Bert loopt zich enkele keren knap vrij maar de scheidsrechter fluit enkele keren niet wanneer Bert overduidelijk bij het truitje vastgehouden wordt. En dan wordt vlak voor rusten Bull het straatje in gestuurd. Hij schermt de bal knap af en knalt hem vanuit een moeilijke hoek heerlijk door de benen van de keeper. Nog voor de rust staat het 0-3 voor Scoutaboe! Het nieuws gaat als een lopend vuurtje rond in Assebroek. De Rickvrienden, die op het veld ernaast aan de slag zijn, spelen verder met een oog op groen-wit gericht.

Podium is echter niet van plan om zich zomaar te laten afslachten en begint stevig aan de tweede helft. Scoutaboe moet wat terugplooien en de druk resulteert in een penalty voor Podium na heel twijfelachtig handspel van Tim Dickel. De spanning stijgt, wordt dit de 1-3 en stort het kaartenhuisje in? Alle ogen zijn op Dreet gericht en ook hij vervult zijn heldenrol, hij pakt de bal! In de daaropvolgende actie gaat de bal nog naast het doel.

In de achtste minuut is het dan toch raak voor Podium dat zijn openingsoffensief beloond ziet met een 1-3. De zenuwen en de ‘angst om te winnen’ sluipen heel even in de ploeg. Als het 2-3 wordt kan het nog spannend worden. Maar Scoutaboe vindt de pedalen terug en krijgt weer meer balbezit. Bert en Bjorn leveren schoten op doel af. De match gaat nu goed op en neer en is evenwichtiger dan voor de rust. In de 13e minuut van de tweede helft dient Scoutaboe de doodsteek toe aan Podium wanneer Raçon zijn tweede wereldgoal van de dag scoort, opnieuw een schot vanop links dat in de verste hoek verdwijnt. We zetten er hier geen drie uitroeptekens achter, maar dat is alleen omdat het al zijn tweede wereldgoal in een wedstrijd is. Ongelooflijk en het verlossende doelpunt voor Scoutaboe.

Podium is nu de adem afgesneden. De Bruggelingen ontwikkelen wel een lichte druk maar vinden geen echte gaten in de defensie van groen-wit, dat er goed uitkomt. In de 20e minuut wordt Tom Cortvriendt weggestuurd en vlak voor het strafschopgebied neergehaald. Bull neemt zelf de vrije trap maar die gaat over het doel.

In de 28ste minuut levert Podium nog een schot op doel af, maar het wedstrijdeinde is opnieuw voor Scoutaboe. Eerst besluit Raçon van dichtbij over het doel. Dan kopt Dieter Blomme van dichtbij naast. Hij werd wel voorafgaandelijk stevig in de rug geduwd door een Bruggeling maar de penalty wordt Scoutaboe onthouden. In de 34ste minuut mag Tim Dickel nog eens zijn kans wagen met een schot op doel. En dan is het zover: het eindsignaal weerklinkt over de pampa’s van Assebroek en vijftien groen-witten schrijven clubgeschiedenis met een grootse prestatie en een 1-4 uitzege tegen Podium, de grootste zege ooit in de clubgeschiedenis.

De vorige overwinning van Scoutaboe dateerde van 14 maart 2004 (een 2-1 overwinning tegen FC De Kampioenen). Niet alleen dat maar ook de mooie goals en de manier waarop maken de overwinning tegen Podium tot een gebeurtenis die nu al in vette letters in de clubgeschiedenis genoteerd mag worden. Het is dan ook daarom dat op 29 oktober rond het middaguur de zondagsrust in Kortemark verstoord werd door een groen-witte colonne die toeterend over de markt reed, richting het Handelshuis. Om aldaar het grote nieuws eindelijk te kunnen vertellen aan Marie-Christine, die de historische 1-4 eigenhandig in het felrood op het uitslagenblad van Scoutaboe neerpent. Het is mooi, en het is verdiend. Wij hopen met haar dat ze dit seizoen nog enkele keren de rode balpen mag bovenhalen. Lang leve Scoutaboe!

Verslag : Daan Wouters