9 april 2007 : Paastornooi Rickvrienden

Scoutaboe: Kurt Decoene, Dieter Blomme, Bart Verhulst, Kristof Vandecasteele, Tim Dickel, Tom Cortvriendt, Roeland Gunst, Bert Reynaert, Dries Raçon, Tim Deweerdt, Bjorn Rosselle, Jan Kimpe, Dries Laleman, Tom Denoo en ad interim Robin Boudt.

Supporters: Virginie Decombele, Elke Boudt, Melanie Vande Walle, Sofie Raçon, Annelies Verscheure, Lindsay Vanpoucke, Stijn en Bieke Verhulst, Nesta en Dixie.

11u, wedstrijd 1 Scoutaboe – Chirojongens 2 - 2

Volgeladen auto’s met een resem aan spelers en supporters verlieten omstreeks half tien de parking van het Handelshuis, richting Rickvoetweg 7 in Zwevezele. Voor de één al makkelijker te vinden dan voor de ander, maar ondanks het relatief vroege uur van vertrek (het uur van de wedstrijd bekeken toch) was iedereen op tijd en stond op post.
Ondertussen was de 2de wedstrijd van het tornooi (Platte Buzze – Jong Zwevezele) aan de gang en kwam de sfeer binnen het scoutaboe – team er al goed in. Na enkele pogingen, tevergeefs echter, om de groen – witte vlag te doen wapperen boven het plein van de Rickvrienden, was het tijd om de voetbaloutfit aan te trekken. Met 14 vaste spelers en interim van dienst Robin Boudt, stonden maar liefst 15 voetballers klaar om de zege te pakken. Ook de supporters warmden zich op voor een lange dag vol kabaal dankzij hun vele supportersmateriaal!

De eerste wedstrijd was volgens menig scoutaboeërs de ultieme kans om een plaatsje in de finale te verzilveren. De Chirojongens hadden er al een wedstrijd op zitten (met 10 – 0 verlies), maar dit lieten ze niet aan het hart komen.
De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang en zowel de Chirojongens als Scoutaboe konden niet echt veel kansen afdwingen. Tot op zeker moment Tom Cortvriendt en Robin Boudt zich richting doel konden begeven en Cortvriendt het afmaakt met een schot recht in het net. Het doel wordt helaas, maar terecht, afgekeurd wegens buitenspel. Halfweg die eerste helft viel dan uiteindelijk toch het eerste en verlossende doelpunt voor Scoutaboe. Wel door de Chirojongens zelf, door een erg aanvallende Dreet die de man in het rood geen andere uitweg bood.

Met een 1 – 0 voorsprong en enkele kinderachtige kreten van enkele nog meer kinderachtige Chirojongens tijdens de pauze, begon Scoutaboe vol goede moed aan de tweede helft. De sfeer sloeg echter gauw om na een misverstand tussen doelman Kimpe en Tim Deweerdt, wat er voor zorgde dat de tegenstand terug kon komen tot 1 – 1. Geen tijd later konden de Chirojongens opnieuw een doelpunt verzilveren en kwamen zo zelfs voor te staan.
Dit bracht de tussenstand ondertussen op 1 – 2. Scoutaboe liet de bui even hangen,
maar gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam, door een doel van Bjorn Rosselle, terug tot 2 – 2. Dit was meteen ook de eindstand van de eerste wedstrijd, waar misschien toch wel wat meer inzat dan de score wil doen geloven.

13u30, wedstrijd 2 Jong Zwevezele – Scoutaboe 1 - 0

Vele braadworsten, boterhammen, pistolets en zelfs koude schotels en pastagerechten later, was groen – wit weer klaar voor de 2de en hopelijk niet de laatste wedstrijd van het tornooi. Winnen zou een plaats in de finale opleveren, verliezen met minder dan 10 doelpunten (beter doen dan de Chirojongens dus) is ook al genoeg om een derde wedstrijd uit de brand te slepen, maar dan wel een duel voor de 3de of 4de plaats. Tien of meer doelpunten tegen zou echter het einde van het tornooi betekenen voor Scoutaboe. Maar met uitgeruste benen, goed gevulde magen, opgeheven hoofden en 8 supporters aan de zijkant, was die derde wedstrijd al bijna een feit!

Scoutaboe hield lange tijd stand en vocht met man en macht tegen Jong Zwevezele. Dankzij enkele zeer knappe reddingen van doelman Dries Laleman en een sterk spelende verdediging bleven de netten lange tijd schoon. Scoutaboe had duidelijk de meeste kansen in de eerste helft, maar kon er spijtig genoeg geen verzilveren.
Ook een prachtige kopbalactie van Roeland Gunst, (alias den Bosko van groen – wit) die er alleen van door gegaan was, strandde helaas in de armen van de keeper.
De rust werd ingezet met een verdiende 0 – 0, een plaats in de finale kwam steeds dichterbij. De spanning was te snijden!
Robin Boudt pakte tijdens de tweede helft met enkele zeer knappe pogingen uit, maar helaas vloog de bal keer op keer net niet in de netten van Jong Zwevezele.
Uiteindelijk valt het eerste doelpunt van de match in het voordeel van het gele kamp. Na een corner van Jong Zwevezele probeert Scoutaboe de bal terug over de middellijn te spelen, maar die wordt helaas onderschept en vliegt zo weer richting verkeerde kant. Het wordt een drukte van jewelste aan het doel van Scoutaboe en Jong Zwevezele slaagt er in om de bal binnen te schoppen, 1 – 0. Dit was meteen ook het beslissende doelpunt dat het verschil heeft gemaakt tussen het wel of niet mogen spelen van de finale. Geen finaleplaats, maar wel een schitterend resultaat voor groen – wit die toch heel wat beter heeft gepresteerd dan verwacht!

14u45, wedstrijd 3 Jong Zwevezele – Scoutaboe 5 - 1

Op één doelpunt na, maar het mocht niet zijn. Geen finale voor Scoutaboe, wel een derde en laatste match. Opnieuw een duel tussen Jong Zwevezele en Scoutaboe voor plaats drie en vier. De match kwam echter veel te vroeg. Met slechts een kwartiertje rust tussen beide matchen door, moest het groen – witte elftal weer paraat staan op de groene matten van de vrienden van de Rick.
Het energiepeil was laag, voor velen zelfs te laag om nog veel actie te kunnen ondernemen. Daarbij kwam ook nog eens het blessureleed aan de enkels van Bert Reynaert en Tim Dickel. Bjorn Rosselle viel in voor eerstgenoemde, maar na uitval van Dickel moest Scoutaboe het even met tien spelers zien te beredderen. Gelukkig zag die enkel van Boes er naast het veld alweer heel anders uit dan op het veld en werd het tiental vlug weer vervolledigd.
Jong Zwevezele profiteerde echter van dit alles en speelde ook veel aanvallender dan voordien. Ze dwongen heel wat kansen af en konden maar liefst vijf maal de bal binnen kegelen. De match eindigde echter in mineur doordat een speler van Jong Zwevezele opzettelijk in eigen doel trapte. Terecht ‘geel voor geel’. Kleppers en andere supportersattributen vonden nog hun weg richting voetbalveld door enkele gefrustreerde supporters, maar het kwaad was geschied. De Scoutaboeërs waren geraakt in hun groen – witte hart en speelden aangeslagen de laatste minuten van de wedstrijd. Het fluitje van de scheidsrechter weerklonk en Scoutaboe verliet, enerzijds aangedaan maar anderzijds voldaan, het veld.
Maar zoals we het niet anders gewoon zijn, ging de voltallige ploeg eerst nog eens door de knieën voor de meegereisde supporters, met de welgemeende supportersgroet! Scoutaboe, ge doet da goe!

Deze zonnige paasmaandag werd tenslotte afgesloten met een prijsuitreiking waarop alle vijf de ploegen een beker overhandigd kregen voor hun behaalde plaats. Scoutaboe strandde op één na laatste en mocht de beker voor de 4de plaats onder luid gejoel in ontvangst nemen, alweer een pronkstuk bij. Misschien geen overwinning, maar toch een verdienstelijke plaats!
Maar dit was nog niet alles, ze mochten dubbel zegevieren, want de enige ploeg die de Rickvoetweg verliet met in beide handen een beker, was ons eigenste groen – wit. De scheidsrechters stonden erbij, keken er naar en verkozen Scoutaboe als winnaar van de Fair Play Beker! Lang leve groen -wit!


Verslag : Bieke Verhulst